-
November 7, 2015 - 11:54 pm GMT
پرچم خراسانی بین حقیقت و تفسیر به رأی
بسم الله الرحمن الرحیم
لا قوه الا بالله العلي العظیم و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سَلِّم تسلیماً کثیرا
نحن أبناء الدلیل أینما مال نمیل
پیش گفتار
عن ابي عبدالله (ع) قال:خروج ثلاثة: السفیاني والخراساني و الیماني، في سنة واحدة في شهر واحد في یوم واحد، ولیس فیها رایة اهدی من رایه الیماني، لانه یدعو الی الحق). الارشاد للمفیدج۲ص۳۷۵/ اعلام الوری باعلام الهدی للطبرسی ج۲ص۲۸۴/ الغیبه للطوسی ص۴۴۶ -۴۴۷ح۴۴۳بتفاوت یسیر
همانطور که از احادیث از جمله حدیث فوق پیداست در هنگامهی ظهور امام محمد بن الحسن علیه السلام میان سه گروه سفیانی، خراسانی و یمانی جنگی رخ خواهد داد. حال آیا در میان این پرچمها پرچمی از اهل بیت علیهم السیلام هم دیده میشود؟! ازعبيدبن كرب گوید:( ازامیرمؤمنان علیه السلام شنیدم که فرمود: «بدرستی که برای مااهل بیت پرچمی است، که هر کس از آن جلو بزند، بیعت شکنی کرده است، و هر کس از آن عقب بماند، نابود میشود، و هر کس که همراه آن باشد، (به ما) مُلحق شده است). بشارة الإسلام ص202.
همانطور که میدانیم اهل بیت علیهم السلام در هر موقعیت زمانی تنها یک پرچم دارند و تنها پرچمیکه به سمت حق هدایت میکند همان پرچم اهل بیت علیهم السلام است. پرچم اهل بیت علیهم السلام در هنگامهی ظهور پرچم یمانی موعود علیه السلام است چرا که اهل بیت علیهم السلام فرمودند:
* هي رایة هدی، لانه یدعو الی الحق و الی طریق مستقیم
* اهدی الرایات
* یدعوا الی صاحبکم
* و...
با توجه به کثرت و اهمیت روایات مبنی بر آمدن فردی که به امام مهدی علیه السلام دعوت میکند که با کُد واژههایی نظیر«شابٌ من بنی هاشم، خلیفة الله المهدی، قائم، مردی از اهل بیت و فرزند صاحب وصایا» بیان شده است؛ و همچنین فردی که به عنوان خراسانی در روایات بیان شده به نوشتن بحثی دربارهی این هدایتگر پرداختیم (حال آن که خراسانی به دلیل عدم اهمیت و هم چنین نداشتن امر نسبت به وی و این که تنها بعنوان جریانی در آستانهی ظهور است در روایات توضیح چندانی دربارهی وی نیست!).
شخصیت خراسانی در سالهای اخیر به اشتباه و به دلایل کذایی مورد توجه گروه خاصی از افراد جامعه قرار گرفته، که ان شاء الله با عنایات حضرت صاحب الأمر علیه اسلام در این تحقیق به بررسی این تصورات واهی و غلط میپردازیم.
. بخش اول
1) خراسانی کیست؟
2) آیا خراسانی در روایات بعنوان فرد مورد اعتماد اهل بیت علیهم السلام بیان شده است؟
3) خراسانی در روایات شخصیت است یا جریان؟
4) جریان مقابل جریان خراسانی چیست؟
5) آیا شیعیان اهل بیت علیهم السلام نسبت به وی امر دارند؟
6) و ...
در این بخش به بررسی تصورات غلط دربارهی خراسانی میپردازیم:
نویسندهی کتاب عصر ظهور مینویسد: «اندکی قبل از ظهور امام مهدی علیه السلام در میان ایرانیان شخصی بنام سید خراسانی ظاهر شده که رهبری سیاسی مردم ایران را بر عهده دارد، شعیب بن صالح پرچم داری را عهدهدار میشود. ایرانیان تحت رهبری این دو تن نقش مهمی را در ظهور حضرت علیه السلام ایفاء میکنند، سید خراسانی و شعیب جنگ را در مرزهای عراق، ترکیه و ایران هدایت میکنند و نیروهای مستقر در شام خود را پیش رانده و در همان زمان، از دو جناح عراق و شام آمادهی پیش روی بزرگ بسوی فلسطین و شام میشوند.» کورانی، عصر ظهور، ص 270.
جابر از ابی جعفر علیه السلام روایت میکند که امام علیه السلام میفرماید: «يخرج شاب من بني هاشم بکفه {اليمنی} خال من خراسان برايات سود، بين يديه شعيب بن صالح، يقاتل أصحاب السفياني فيهزمهم».
«جوانی از بنی هاشم که درکف دست {راستش} خالی وجود دارد با پرچمهای سیاه ازخراسان خروج میکند، دربین دستانش – مقدمه لشکرش – شعیب بن صالح قرار دارد، با یاران سفیانی نبرد میکند و آنها را شکست میدهد). الملاحم و الفتن باب ۹۸ص ۱۲۰ / کتاب الفتن لنعیم بن حماد ص ۱۸۹ /معجم احادیث الامام مهدی (ع) ج۳ ص۳۹۷/ شرح احقاق الحق للسید المرعشی ج ۲۹ص114.
امیرالمؤمنین علیه السلام میفرماید: «تَخْرُجُ رَايَاتٌ سُودٌ تُقَاتِلُ السُّفْيَانيَّ، فِيهِمْ شَابٌ مِنْ بَنْي هَاشِمٍ، فِي كَتفِهِ {کفه} اليُسْرَى خَالٌ، وَعَلَى مُقدِّمَتِهِ رَجُلٌ مِنْ بَني تَمِيمٍ، يُدْعى شُعَيْبُ بن صالحٍ، فَيَهْزِمُ أصْحَابَهُ».
«پرچمهای سیاهی خارج میشوند که باسفیانی مبارزه میکنند در میان آنهاجوانی ازبنی هاشم که در کتف {کف} راستش خالی دارد، بر مقدمه این پرچمها مردی از بنیتمیم که شعیب بن صالح نامیده میشود قرار گرفته، که اصحاب سفیانی را شکست میدهد».
از ابی جعفر علیه السلام فرمود: (جوانی ازبنی هاشم که در کف دست راست او خال است خروج میکند واز جانب خراسان با پرچمهای مشکی که همراه او شعیب بن صالح است بیرون میآید و با یاران سفیانی جنگ میکند و آنها را فراری میدهد). الملاحم و الفتن باب۷۷.
تعابیر این افتراء زنندگان از روایات فوق بر این مبناست:
1) شاب یا جوان بودن: کلمهی شاب در عربی، دارای طراوت و سر زندگی جوانی معنی میدهد، و همینطور که در فرهنگ ما افرادی (با هر سن و سال) که سر زنده و با نشاط و طراوت باشد میگوییم جوان است؛ در ادبیات عرب نیز علاوه بر جوانان که سن و سال کم دارند، کلمهی شاب در مورد افراد دیگری که سر زنده، سر حال و بشاش و با طراوت باشند، به کار میرود.
2) مِن بنی هاشم: بنیهاشم در این عبارت به معنای سیادت خراسانی به کار میرود، بنابراین وی سید حسینی میباشد.
3) من خراسان: در بارهی خراسان دو فرضیه و تعبیر برداشت میشود: اول به ناحیهی خراسان اطلاق میشود و دوم اینکه برخی از تاریخدانان و البته برخی از مفسرین کلمهی خراسان را به کل ایران تعمیم میدهند و اعتقاد دارند که در زمان ائمه اطهار (ع) از لفظ خراسان بعضی مواقع کل ایران را مورد نظر داشتند.
4) بِکَفه الیمنی خال: یکی دیگر از صفات جسمانی خراسانی داشتن خال بر گونه یا دست راست است، و در تفسیر آن نیز احتمالات مختلف وجود دارد: الف) خال به معنای نشانه. ب) خال از مصدر خلل به معنای آسیب دیدگی و نقص است.
5) شعیب بن صالح: از روایات فوق مشخص میشود که شعیب بن صالح فرماندهی سپاه خراسانی است، که پرچم را به دست امام مهدی علیه السلام میدهد. اینان مدعی هستند که پرچمهای سیاهی که از مشرق بلند میشوند و تنها پرچم حق در آستانهی ظهور است پرچم خراسانی است، و برای این ادعاء تنها از روایات فوق استفاده میکنند و از آنها مصادره به مطلوب مینمایند و به تأویل میبرند! حال آنکه آن سخنان گوهر بار اهل بیت علیهم السلام قراینی در داخل خود روایت و بیرون آن دارند که این نتیجه گیریهای واهی را باطل و ضایع میکند.
بخش دوم
۱) سپاه سفیانی را قائم علیه السلام شکست میدهد:
خلاف تصور این افراد که گمان میکنند سپاه سفیانی را خراسانی شکست میدهد؛ در بیان اهل بیت علیه السلام سپاه سفیانی را یمانی (که همان شاب بنیهاشم و فرستادهی امام محمد بن الحسن علیه السلام در آستانهی ظهور است) شکست میدهد، که در اینجا به بررسی برخی از روایات پیرامون این موضوع میپردازیم.
ازابی عبدالله (ع) فرمودند: (یمانی و سفیانی همانند اسب بدون افسار رها شده هستند). غیبت طوسی ص350. (سفیانی و مهدی همچون اسب بدون افسار رها شده بیرون میآیند آن گاه سفیانی برحریف خود نیز غلبه میکند و مهدی بر حریف خود نیز غلبه میکند آن گاه پیروزی با مهدی (ع) خواهد بود پس سفیانی و یاران او را میکشد و بر روی زمین دشمنی برای آل محمد (ص) باقی نمیماند). مهدی موعود منتظر باب30 ص133.
روایت اول مشخص است که یمانی و سفیانی با هم مبارزه میکنند، هم چنین روایت دوم میفرماید سفیانی و مهدی علیه السلام با هم میجنگند و به صراحت بیان شده مهدی بر حریف خود (سفیانی) غلبه میکند و پیروزی با اوست. بنابراین در روایت دوم منظور از مهدی همان یمانی موعود علیه السلام است، به اعتبار این که خروج سفیانی و نابودی وی یکی از علامات ظهور امام مهدی (ع) شمرده شده است که پس از این وقایع امام مهدی (ع) ظهور میکند و نه قبل یا هم زمان با سفیانی در این حال اگر بر عکس آن گفته شود روایات را در تناقض صریح قرار دادیم.
هم چنین در روایتی دیگر آمده است:
امام علی علیه السلام: «مهدی دارای موی سر تا شده و در گونه اش خال یا نشانه است و مبدأ حرکت او از جانب مشرق میباشد و اگر این طور شد سفیانی خروج میکند». غیبت نعمانی ص۶۱۳.
در اینجا حضرت علیه السلام فرمودند سفیانی بعد از ظهور مهدی علیه السلام خروج میکند در حالی که وی از علائم حتمی ظهور امام محمد بن الحسن علیه السلام است، پس این مهدی هم همان یمانی و قائم است.
در حدیثی دیگر آمده است:
امام جعفرصادق علیه السلام فرمودند: «پس خدا برای سفيانی از اهل مشرق وزير مهدی را خارج میكند، سفیانی را به طرف شام فراری میدهد».
در این روایت مشخص است که وزیر امام مهدی علیه السلام سفیانی را شکست میدهد که بر هیچ کس پوشیده نیست وزیر امام مهدی علیه السلام همان یمانی آل محمد علیهم السلام است.
۲) شاب بنیهاشمی همان خلیفه و فرستاهی امام مهدی علیه السلام است:
جابر از ابی جعفر علیه السلام روایت میکند که امام میفرماید: «يخرج شاب من بني هاشم بکفه {اليمنی} خال من خراسان برايات سود، بين يديه شعيب بن صالح، يقاتل أصحاب السفياني فيهزمهم».
حديث از رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم ايراد شده است كه فرمود: (يقتتل عند كنزكم ثلاثة كلهم ابن خليفة، ثم لاتصير الى واحد منهم ثم تطلع الرايات السود من قبل المشرق في قاتلونهم قتالاً لايقاتله قوم،ثم ذكر شاباً فقال: إذا رأيتموه فبايعوه فإنه خليفةالمهدي).
(سه تن در كنار گنجينه شما كه همگى شان خليفه زادهاند با يکديگر نبرد مى كنند و سرانجام هم هيچ يک از آنها ازآن گنجينه بهرهاى نمى برد. پس ازآن پرچمهاى سياهى ازسوى مشرق ظاهر مىشوند و با شما نبرد مى كنند به گونهاى كه تا آن هنگام چنان نبردى اتفاق نيفتاده است. پس از آن جوانی را یاد کرد و آن گاه فرمود: هر گاه او را ديديد با وى بيعت نمائيد كه او خليفهى مهدى است). بشارةالإسلام 30.
در روایت اول حضرت علیه السلام از جوانی از بنیهاشم یاد میکنند که سپاه سفیانی را شکست میدهد، و در روایت دوم بیان میکنند که این جوان هاشمیخلیفه ی امام مهدی علیه السلام است. پس: جوانی از بنیهاشم => خلیفهی امام مهدی علیه السلام => شکست دادن سپاه سفیانی. هم چنین روایت ذیل هم به همین نکته اشاره دارد.
عن ثوبان قال: قال رسول الله صلى الله عليه و سلم: « يقتتل عند كنزكم ثلاثة، كلهم ابن خليفة، ثم لايصير إلى واحد منهم، ثم تطلع الرايات السود من قبل المشرق، فيقتلونكم قتلاً لم يقتله قوم، (ثم يجيء خليفة الله المهدي، فإذا سمعتم به فأتوه فبايعوه، و لو حب و اًعلى الثلج، فإنه خليفة الله المهدي».
ثوبان گوید رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: « سه فرزند خلیفه کشته میشوند وهیچ کدام به خلافت نمیرسند. سپس پرچمهای سیاه ازطرف مشرق میآیند. پس جنگ سختی خواهد بود که مانند آن نبوده است. سپس خلیفه ی خدا مهدی میآید، پس اگر امر او را شنيدید با او بیعت کنید حتی اگر سینه خیز بر روی یخها باشد. زیرا که او خلیفه ى خدا مهدی است». العرف الوردي في اخبارالمهدي ج ۱ص۶۴.
عن النبي صلی الله علیه و آله و سلم: « و سيخرج من هذا-أي علي علیه السلام- فتى يملأ الأرض قسطاً وعدلاً فإذا رأيتم ذلك فعليكم بالفتى اليمني، فإنه يُقبل من المشرق، و هو صاحب راية المهدي.» المهدي المنتظر الموعود/ ب ۴، ص ۱ ۰۷.
ازرسول خداص: « ... و از این-امام علی علیه السلام -جوانی خارج میشود که زمین را پر از عدل داد میکند پس اگر آن جوان یمنی را دیدید به سوی او بروید پس آن از مشرق میآید و او صاحب پرچم امام مهدی عج میباشد».
در این روایت این جوان همان جوان یمنی است و در واقع اوست که صاحب پرچم امام مهدی علیه السلام و زمینه ساز ظهور حضرت علیه السلام است. از روایات فوق مشخص میشود که منظور از جوان بنیهاشمی تنها فردی سید مورد نظر اهل بیت علیه السلام نبوده است بلکه آن فرد فرستادهی امام مهدی علیه السلام میباشد. چرا که در روایات با کُد واژهی خلیفة الله المهدی، خلیفة المهدی و صاحب رایة المهدی معرفی شده است.
۳) مردی از اهل بیت علیهم السلام در مشرق:
عن أميرالمؤمنين علیه السلام: «و يخرج قبله – أي الإمام المهدي – رجل من أهلبيته، بِالمشرق، ويحمل السيف على عاتقه ثمانية أشهر.»
از حضرت على عليه السلام فرمود: «مردى از اهل بيت آن حضرت از اهل شرق خروج كرده و مدت هشت ماه شمشير را بر دوش خود حمل مى كند.» الملاحم ابن طاووس ص ۶۶باب۱۳۳ . الفتن ابن حماد ص۹۶ . عقد الدرر ص۱ ۲۹ . جمع الجوامع ج۲ص۱۰۳ . برهان المتقي ص۱۰۳ . كنز العمال ج ۱۴ص۵۸۹ .
قال الامام الصادق علیه السلام: « ... فيخرج الله على السفياني من أهل المشرق وزير المهدي، فيهزم السفياني الى الشام». شرح إحقاق الحق ج ۲۹ ص۶۲۰ .
امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند: «پس خدا برای سفيانی از اهل مشرق وزير مهدی را خارج میكند، پس سفیانی را به طرف شام فراری میدهد.»
در روایت اول حضرت امیرالمومنین علیه السلام دربارهی مردی از اهل بیت علیه السلام سخن میگویند که از مشرق خروج میکند و در روایت دوم این فرد را وزیر امام مهدی علیه السلام معرفی میکنند همان شخصیتی که سفیانی را شکست میدهد و در واقع همان یمانی موعود علیه السلام فرستادهی امام محمد بن الحسن علیه السلام.
وعن أبي قبيل عن عبداللّه بن عمر قال: « يخرج رجل من ولد الحسين من قبل المشرق لو استقبلته الجبال لهدمها و اتخذ فيها طرقاً.»
از ابی قبیل از عبدالله بن عمر گوید: «مردی از فرزندان حسین علیه السلام ازجهت مشرق خروج میکند اگر کوهها در جلوی او باشند آنها را ویران و در آنها راهها پیش گیرد.» قال الكنجي الشافعي في البيان ص۵۱۳: رواه الطبراني و أبو نعيم. الإمام المهدي المنتظر، ج ۱ص۴۳ .
در این روایت بیان میشود که آن شخصی که از مشرق خروج میکند از فرزندان امام حسین علیه السلام است و در واقع از اهل بیت علیهم السلام است.
ازرسولخداصلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: « ... تا آن که پرچمهای سیاه در مشرق سربلند کنند. حق را طلبند و بدیشان ندهند، در برههای دیگر حق را طلب کنند و بدیشان ندهند، و باز نیز چنین شود، پس آنگاه نبرد کنند و پیروز شوند. سپس فرمود: هر که از شما یا فرزندانتان چنین روزی را درک کرد نزد امامی که از خاندانم میباشد حاضرشود- اگرچه بر برف گام نهد، زیرا این پرچمهای هدایتند که آنها را به مردی از خاندانم تقدیم کنند، نام او همانند اسم من است واسم پدرش همانند پدر من است پس زمین را حاکم میشود و آن را پر از عدل و داد میکند بعد از آن که از ظلم و ستم پر شود». معجم احادیث امام مهدی علیه السلام ج۱ص238.
در این حدیث پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم ما را به پیوستن به امامیسفارش میکنند که از خاندان ایشان علیه السلام است و در واقع زمینه سازی ظهور و حکومت حضرت علیه السلام را بر عهده دارد و در نهایت اوست که پرچم را به ایشان علیه السلام تحویل میدهد.
رسول خدا صلی علیه و آله و سلم: «مردی ازمشرق خروج میکند و به مهدی عطاء میکند یعنی حکومتش را.» بحار الانوارج۵۱ ص۸۷.
عن أبي بصير عن أبي عبدالله عليه السلام قال:الله أجل و أكرم و أعظم من أن يترك الأرض بلا إمام عادل قال: قلتله: جعلت فداك فاخبرني بما أستريح إليه قال: « يا أبا محمد ليس ترى امة محمد فرجاً أبداً مادام لولد بني فلان ملك حتى ينقرض ملكهم فإذا انقرض ملكهم أتاح الله لأمة محمد برجل منا أهل البيت يسير بالتقى و يعمل بالهدى و لا يأخذ في حكمه الرشا. والله إني لأعرفه باسمه و اسم أبيه ثم يأتينا الغليظ القصرة ذو الخال والشامتين القائد العادل الحافظ لما استودع يملأها عدلاً و قسطاً كما ملأها الفجار جوراً و ظلماً.»
ازابوبصير از امام صادق علیه السلام روايت كرده كه فرمود: «خداوند بزرگتر و مكرمتر و اعظم ازآن است كه زمين را بدون امام عادل بگذارد، ابوبصيرگفت: قربانت گردم! چيزى به مااطلاع دهيد كه موجب آرامش خاطر ما باشد، فرمود: اى ابو محمد! مادام كه بنى عباس بر تخت سلطنت تكيه زدهاند، امت محمد صلّى اللَّه عليه وآله فرج و راحتى ندارند. وقتى كه دولت آنها منقرض گرديد، خداوند مردى را كه از اهل بيتم است و براى امت محمد صلّى اللَّه عليه وآله نگاه داشته ظاهر گرداند تا دستورت قوى دهد وبه هدايت رفتار كند و در صدور حكمش رشوه نگيرد. بخدا قسم من او را به اسم خود و پدرش میشناسم. سپس مردى كه گردنى قوى دارد و داراى دو خال سياه است بسوى ما خواهد آمد او قائم عادل و حافظ امانت الهى است، او زمين را پر از عدل و داد مىكند چنانكه فاجران آنرا پر از ظلم و ستم كرده باشند». بحارالأنوارج۲۵ص۲۶۹.
امام صادق علیه السلام در این قسمت به بیان شخصیت فردی از اهل بیت علیهم السلام میپردازند که قبل از ظهور امام محمد بن الحسن علیه السلام میآید.
ادامه دارد ... .